Zakochaj się w oleju z pestek dyni

Jeżeli poszukujemy niebanalnego i smacznego oleju, warto sięgnąć po olej z pestek dyni. Okazuje się, że zawiera on mnóstwo substancji, które mogą w niezwykle pozytywny sposób wpłynąć na stan naszego zdrowia. Zanim jednak sięgniemy po olej z pestek dyni, trzeba jednak dowiedzieć się, jakimi właściwościami się właściwie charakteryzuje. Wówczas będzie można dokonać oceny tego, czy chcemy włączyć go do swojej codziennej diety czy też może niekoniecznie.

Poznaj właściwości oleju z pestek dyni

Jak już zaznaczono na wstępie, olej z pestek dyni stanowi jeden z oryginalnych i dość słabo znanych produktów. Warto jednak po niego sięgnąć po wyróżnia się ciekawym smakiem oraz wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Należy mieć na uwadze to, iż olej z pestek dyni pomaga w walce z pasożytami. Okazuje się, że pomaga on również zwalczyć uciążliwe stany zapalne organizmu oraz skóry. Nie sposób zaprzeczyć temu, iż specyfik ten zawiera wiele cennych witamin oraz minerałów. Mowa tu przede wszystkim o witaminach takich jak witamina A, D oraz E. Ponadto, w specyfiku tym nie brak jest potasu, cynku oraz rzecz jasna skwalenu. Należy nadmienić, że dzięki olejowi z pestek dyni można dostarczyć swojemu organizmowi zdrowych tłuszczy nienasyconych.

Do czego można olej z pestek dyni wykorzystać?


Okazuje się, że olej z pestek dyni można wykorzystywać naprawdę wszechstronnie. Doskonale nada się on do polewania sałatek. Wspaniale smakuje również, jeżeli polejemy nim porcję zupy. Ponadto, dobrze byłoby zdawać sobie sprawę z tego, że olej z pestek dyni dobrze smakuje, jeżeli polejemy nim grzanki. Nie da się zaprzeczyć także temu, iż olej ten doskonale sprawdzi się w kosmetyce. Może on posłużyć między innymi do olejowania włosów. Warto nadmienić, że olej ten doskonale nawilża również i odżywia skórę. Ważne jest jednak to, aby zakupić olej wysokiej jakości. Koniecznie trzeba postarać się o olej nierafinowany, gdyż jest on zdecydowanie najzdrowszy.

 

Olej z pestek dyni – kosztowny rarytas

Pochodzenie oleju z pestek dyni

Nazywany przez niektórych “zielonym złotem” olej pochodzi z historycznej, europejskiej krainy zwanej Styrią, na której obszarze leżą Austria i Słowenia. Jego produkcja rozpoczęła się już w XVII wieku wraz z uprawą dyni na tych terenach. Z początku używany głownie do produkcji leków, z czasem stał się przysmakiem na wielu stołach. Do dziś najlepszej jakości olej pochodzi właśnie stamtąd. Na szczęście możemy już znaleźć świetne produkty polskiej jakości.

Olej o orzechowym smaku

Olej z pestek dyni ze sklepu bee.pl nie jest tak popularny jak inne oleje, głównie dlatego że nie nadaje się do smażenia. Aby olej był wartościowy, należy spożywać go na zimno. Jest wspaniałym dodatkiem do pieczywa, serów, zup i sałatek, doskonale sprawdzi się także do deserów. Olej ma ciemnozieloną barwę i głęboki, orzechowy smak i zapach. Jest jednym z najciemniejszych olejów. Powstaje w trakcie tłoczenia niełuskanych i nieprażonych pestek dyni, których do uzyskania jednego litra oleju potrzeba ok. 2,5 kilograma nasion. Lekko słonawy smak oleju jest wynikiem moczenia ziaren w słonej wodzie przed wytłoczeniem. Wysoka cena oleju jest w zupełności usprawiedliwiona, ale sam olej jest wart każdej złotówki.

Wartości odżywcze oleju z pestek dyni

Olej z pestek dyni zawiera mnóstwo kwasów omega-6 i odrobine kwasów omega-3. Znajdziemy w nim witaminy A, D, E, H i witaminy z grupy B, oraz wiele składników mineralnych takich jak selen, wapń, magnez, sód, fosfor, fluor i potas. Od wieków jest stosowany jako preparat pomagający zwalczać pasożyty. Jest skuteczny w walce z zaburzeniami trawienia, wspiera redukcję złego cholesterolu oraz pomaga obniżać ciśnienie. Jest obok innych olejów z powodzeniem wykorzystywany w kosmetyce. Dzięki swoim właściwościom nawilżającym, ujędrniającym i regeneracyjnym sprawdzi się w pielęgnacji skóry suchej i zniszczonej. Ma także działanie rozjaśniające i oczyszczające – pomaga w walce z przebarwieniami i rozstępami.

Aby olej jak najdłużej zachował swój wyjątkowy smak i właściwości przechowujmy go w suchym i ciemnym miejscu.

 

Olej z pestek dyni – zielone złoto

Olej z pestek dyni (https://www.bee.pl/9123-olej-z-pestek-dyni) często określany mianem “zielonego złota” otrzymywany jest w procesie tłoczenia na zimno pestek dyni. Co ważne pestki te są nieprażone. Uzyskany w procesie olej ma zielonkawo-brązowy kolor. Charakteryzuje się przyjemnym orzechowym zapachem i smakiem. Za ojczyznę oleju z pestek dyni uważa się Styrię, historyczną krainę położoną na obszarze współczesnej Słowenii oraz Austrii.

Wartości odżywcze oleju z pestek dyni

Olej z pestek dyni aż w 80% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, z czego 50% to wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie omega-6). Prawidłowa podaż nienasyconych kwasów tłuszczowych jest bardzo ważna dla naszego zdrowia. Olej z pestek dyni stanowi bogate źródło witaminy A, D, E czy witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Dodatkowo zawiera również skwalen i fitosterole.

Zastosowanie oleju z pestek dyni w medycynie niekonwencjonalnej

Olej z pestek dyni wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwgrzybiczne oraz antybakteryjne. Od wielu lat jest on stosowany jako środek wspomagający w walce z pasożytami przewodu pokarmowego. Badania wskazują również, że regularne jego spożywanie może zmniejszyć ryzyk przerostu prostaty. Zawarte w oleju z pestek dyni składniki, m.in. fitosterole wspomagają funkcjonowanie układu krwionośnego, zmniejszając ryzyko chorób serca oraz obniżając poziom cholesterolu.

Zastosowanie oleju z pestek dyni w kosmetyce

Poza zastosowaniami medycznymi olej z pestek dyni powszechnie używane jest w przemyśle kosmetycznym. Wykazuje on rewelacyjne własności regeneracyjne, a także nawilżające oraz ujędrniające. Dzięki temu sprawdzi się u osób z suchą, pękającą skórą. Olej z pestek dyni powinny również stosować osoby borykające się z problemem trądziku lub ze zmarszczkami.

Jak spożywać olej z pestek dyni?

Olej z pestek dyni jest nie tylko zdrowy, ale również smaczny. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, mięs, makaronów czy deserów. Należy jedynie pamiętać o tym aby nie poddawać go obróbce termicznej, powoduje ona bowiem utratę jego cennych własności.