Pochodzenie oleju z pestek dyni

Nazywany przez niektórych “zielonym złotem” olej pochodzi z historycznej, europejskiej krainy zwanej Styrią, na której obszarze leżą Austria i Słowenia. Jego produkcja rozpoczęła się już w XVII wieku wraz z uprawą dyni na tych terenach. Z początku używany głownie do produkcji leków, z czasem stał się przysmakiem na wielu stołach. Do dziś najlepszej jakości olej pochodzi właśnie stamtąd. Na szczęście możemy już znaleźć świetne produkty polskiej jakości.

Olej o orzechowym smaku

Olej z pestek dyni ze sklepu bee.pl nie jest tak popularny jak inne oleje, głównie dlatego że nie nadaje się do smażenia. Aby olej był wartościowy, należy spożywać go na zimno. Jest wspaniałym dodatkiem do pieczywa, serów, zup i sałatek, doskonale sprawdzi się także do deserów. Olej ma ciemnozieloną barwę i głęboki, orzechowy smak i zapach. Jest jednym z najciemniejszych olejów. Powstaje w trakcie tłoczenia niełuskanych i nieprażonych pestek dyni, których do uzyskania jednego litra oleju potrzeba ok. 2,5 kilograma nasion. Lekko słonawy smak oleju jest wynikiem moczenia ziaren w słonej wodzie przed wytłoczeniem. Wysoka cena oleju jest w zupełności usprawiedliwiona, ale sam olej jest wart każdej złotówki.

Wartości odżywcze oleju z pestek dyni

Olej z pestek dyni zawiera mnóstwo kwasów omega-6 i odrobine kwasów omega-3. Znajdziemy w nim witaminy A, D, E, H i witaminy z grupy B, oraz wiele składników mineralnych takich jak selen, wapń, magnez, sód, fosfor, fluor i potas. Od wieków jest stosowany jako preparat pomagający zwalczać pasożyty. Jest skuteczny w walce z zaburzeniami trawienia, wspiera redukcję złego cholesterolu oraz pomaga obniżać ciśnienie. Jest obok innych olejów z powodzeniem wykorzystywany w kosmetyce. Dzięki swoim właściwościom nawilżającym, ujędrniającym i regeneracyjnym sprawdzi się w pielęgnacji skóry suchej i zniszczonej. Ma także działanie rozjaśniające i oczyszczające – pomaga w walce z przebarwieniami i rozstępami.

Aby olej jak najdłużej zachował swój wyjątkowy smak i właściwości przechowujmy go w suchym i ciemnym miejscu.

 

Dominik