Olej z pestek dyni (https://www.bee.pl/9123-olej-z-pestek-dyni) często określany mianem “zielonego złota” otrzymywany jest w procesie tłoczenia na zimno pestek dyni. Co ważne pestki te są nieprażone. Uzyskany w procesie olej ma zielonkawo-brązowy kolor. Charakteryzuje się przyjemnym orzechowym zapachem i smakiem. Za ojczyznę oleju z pestek dyni uważa się Styrię, historyczną krainę położoną na obszarze współczesnej Słowenii oraz Austrii.

Wartości odżywcze oleju z pestek dyni

Olej z pestek dyni aż w 80% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, z czego 50% to wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie omega-6). Prawidłowa podaż nienasyconych kwasów tłuszczowych jest bardzo ważna dla naszego zdrowia. Olej z pestek dyni stanowi bogate źródło witaminy A, D, E czy witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Dodatkowo zawiera również skwalen i fitosterole.

Zastosowanie oleju z pestek dyni w medycynie niekonwencjonalnej

Olej z pestek dyni wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwgrzybiczne oraz antybakteryjne. Od wielu lat jest on stosowany jako środek wspomagający w walce z pasożytami przewodu pokarmowego. Badania wskazują również, że regularne jego spożywanie może zmniejszyć ryzyk przerostu prostaty. Zawarte w oleju z pestek dyni składniki, m.in. fitosterole wspomagają funkcjonowanie układu krwionośnego, zmniejszając ryzyko chorób serca oraz obniżając poziom cholesterolu.

Zastosowanie oleju z pestek dyni w kosmetyce

Poza zastosowaniami medycznymi olej z pestek dyni powszechnie używane jest w przemyśle kosmetycznym. Wykazuje on rewelacyjne własności regeneracyjne, a także nawilżające oraz ujędrniające. Dzięki temu sprawdzi się u osób z suchą, pękającą skórą. Olej z pestek dyni powinny również stosować osoby borykające się z problemem trądziku lub ze zmarszczkami.

Jak spożywać olej z pestek dyni?

Olej z pestek dyni jest nie tylko zdrowy, ale również smaczny. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, mięs, makaronów czy deserów. Należy jedynie pamiętać o tym aby nie poddawać go obróbce termicznej, powoduje ona bowiem utratę jego cennych własności.

 

Dominik